Smaak van de Sawa
Het eerste kookboek van Betty van Bokhoven – van Enst en Allard Sieburgh. Authentiek Indisch met een moderne twist; zo omschrijven zij hun gerechten.
Verkrijgbaar bij onder meer Paagman, de Bijenkorf en Bol.com
ISBN/EAN 978-90-821285-3-6 (NUR 441)
Over het kookboek
Modern Indisch eten met een goed glas wijn; daarover vertellen Betty van Enst en haar schoonzoon Allard Sieburgh in een prachtig geïllustreerd kookboek.
Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven. Authentiek Indisch met een moderne twist. Deze uitgave bevat een groot aantal recepten van de gerechten die zij in de afgelopen jaren serveerden in Smaakstudio De Sawa in Delft. Met De Sawa verwierven Betty en Allard een niet geringe faam in de wereld van de Indische gastronomie, alsmede een grote schare trouwe fans. Het fundament voor het succes van De Sawa vormen de recepten van Betty’s moeder Regina. Met liefde geeft het tweetal de familietradities – voorzien van een eigen stempel- door aan nieuwe generaties.
Inhoud
Welkom
Smaakstudio De Sawa
Betty
Recepten van troost en verlangen
Allard
Indische recepten in beweging
Betty vs Allard
The Battle
Sambals en andere sauzen
Basisrecepten
Menusuggesties
Welkom in Smaakstudio De Sawa
Wie kennismaakt met de Indische keuken, betreedt een wereld van heimwee, troost en verlangen… Het is een wereld waarin wij ons thuis voelen en die ongelooflijk rijk is aan geuren. smaken en verhalen. Wie de smaken van deze keuken heeft geproefd, komt er niet meer van los, is onze ervaring. Maar in het uitleven van onze passie voor de Indische keuken willen wij met onze recepten niet alleen de wereld van vroeger oproepen. Al ontvoert ons geheugen ons regelmatig als we in De Sawa aan het koken zijn! We ruiken verse gember en ineens zijn we weer kind en staan we met onze blote voeten op de keukenvloer, vol verwachting omhoogkijkend naar de de potten en pannend die, pruttelend op het fornuis, een feestmaal beloven. Eten is herinneren, zeggen we vaak als we over onze gerechten praten. En als we aan tafel zitten en genieten van die goed klaargemaakte klassiekers op basis van de recepten uit de keukens waarin wij opgroeiden, dan voelen we ons verbonden met thuis.
Maar, als wij in de keuken van Smaakstudio De Sawa aan de slag gaan om voor onze gasten te koken, dan willen we dat ze niet alleen de traditionele smaken proeven, maar met ons ook nieuwe wegen inslaan. Wij laten ons graag inspireren door de tradities. De gerechten die we serveren zijn een mix van traditioneel Indisch-Ambonees eten en het nieuwe koken, Met andere bereidingsmethoden, nieuwe technieken en de beschikbaarheid van authentieke ingrediënten is er zo veel mogelijk!
Recepten
Pagina's
In het nieuwe kookboek Smaak van De Sawa hebben Betty van Enst en Allard Sieburgh voor het eerst een selectie van de vele recepten gebundeld, die zij in de afgelopen jaren serveerden aan hun gasten in Smaakstudio De Sawa in Delft. Met hun recepten roepen zij niet alleen de wereld van vroeger op, maar slaan zij ook nieuwe wegen in. Het duo zette De Sawa op als smaakstudio om nieuwe combinaties uit te proberen en om producten te ontwikkelen. Maar vooral ook om hun gasten te verwennen, die zich in de afgelopen tien jaar een paar keer per maand inschreven voor hun befaamde aanschuiftafel. Aan de aanschuiftafel serveerde het tweetal hun gasten steevast een verrassend menu voor: authentiek Indisch met een moderne twist en voorzien van bijpassende wijnen. Het gastheerschap en de uitgelezen wijn-spijscombinaties hebben De Sawa in de loop der jaren behalve een goede naam ook een grote schare trouwe fans opgeleverd.
Over de auteurs.
Betty
Betty van Enst (Jakarta, 1953): chef bij en eigenaar van Smaakstudio De Sawa in Delft en productontwikkelaar bij Vanka-Kawat. Zij kwam in 1956 als lid van een gezin van zes met Indo-Ambonese ouders op de Willem Ruys naar Nederland. Sinds de jaren tachtig is zij actief bezig met het verspreiden van het Indische culinaire erfgoed via cursussen, kookworkshops en catering. Zij leerde koken van haar moeder, wier recepten de basis vormen van Betty’s succesvolle eetgelegenheden 50
en De Sawa.
Allard